p1260052 11 listopada to nie tylko narodowe Święto Niepodległości w Chmielniku. Ta ciekawa formuła świętowania łączy niepodległościowe obchody z z konkursem o najlepszą potrawę tradycyjną regionu świętokrzyskiego. Konkurs „Smaki Gęsiny” ma na celu przywrócenie i rozwinięcie chowu gęsi kieleckiej w Świętokrzyskiem. Uroczystości rozpoczęła okolicznościowa Msza Święta w kościele pw. Niepokalanego Poczęcia NMP, w intencji ojczyzny, z udziałem pocztów sztandarowych i delegacji. Uświetniły ją i nadały uroczystościom podniosłej atmosfery, występy orkiestry dętej i chóru parafialnego. Po mszy spod kościoła ruszył w kierunku Rynku Marsz Niepodległości, podczas którego przedstawiciele Rady Miasta złożyli kwiaty pod tablicą pamiątkową poświęconą pobytowi w Chmielniku Józefa Piłsudskiego. Po okrążeniu Rynku, marsz zakończył się pod pomnikiem w Parku Niepodległości, gdzie delegacje złożyły wieńce i zapaliły znicze. Po obchodach 98. rocznicy odzyskania niepodległości Burmistrz zaprosił na degustację potraw z gęsiny. W konkursie wzięły udział potrawy z gęsi w najróżniejszych postaciach. Była to szósta już edycja konkursu kulinarnego „Smaki gęsiny” w Chmielnickim Centrum Kultury. Całą uroczystość uświetniło widowisko KGW Siedlczanie pt. „Darcie pierza”.

 

 

 

 

 

[supsystic-gallery id=’8′]