Płomiennica zimowa czyli zimówka aksamitnotrzonowa znana także pod nazwami enokitake lub enoki to wszechstronny, smaczny grzyb znany ze swojej chrupkiej konsystencji i łagodnego smaku.Znane również jako grzyby zimowe lub grzyby ze złotą igłą, grzyby enoki występują w wielu rodzajach kuchni i są powszechnie uprawiane w regionach Ameryki Północnej, Europy i Azji  (link ↗) . Nadają one wielu potrawom niepowtarzalny smak i aromat i mogą wiązać się z długą listą korzyści zdrowotnych.

Płomiennica jest bogata w różnorodne składniki odżywcze, w tym błonnik i witaminy z grupy B, są szczególnie bogate w niacynę , mikroskładnik odżywczy, którego organizm używa do regulowania poziomu cholesterolu i promowania zdrowia mózgu (link ↗).Każda porcja płomiennicy zawiera zdrową ilość kwasu pantotenowego (witaminy B5), którego organizm używa do syntezy kwasów tłuszczowych (link ↗). Ponadto grzyby enoki są bogate w tiaminę, która reguluje funkcję komórek nerwowych (link ↗).

Bogata w przeciwutleniacze

Grzyby Enoki są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Związki te mogą pomóc neutralizować szkodliwe wolne rodniki, aby chronić komórki przed uszkodzeniem i stresem oksydacyjnym (link ↗) .

Co więcej, przeciwutleniacze mogą pomóc w zapobieganiu wielu przewlekłym chorobom, w tym chorobom serca, rakowi i cukrzycy typu 2 (link ↗) .

W jednym przeglądzie stwierdzono, że grzyby enoki zawierają różne przeciwutleniacze, w tym (link ↗) :

  • kwas galusowy
  • kwercetyna
  • Kwas ferulowy
  • kwas kawowy
  • kwas chlorogenowy
  • kwas elagowy
  • pirogalol

Według przeglądu dokładne rodzaje i ilości przeciwutleniaczy znajdujących się w grzybach enoki mogą się różnić w zależności od kilku czynników, w tym miejsca uprawy grzybów i konkretnego podgatunku (link ↗) .

Może spowolnić wzrost komórek rakowych

Chociaż potrzebne są dalsze badania na ludziach, niektóre badania probówkowe sugerują, że grzyby enoki mogą mieć silne właściwości w walce z rakiem .

Na przykład jedno starsze badanie probówkowe wykazało, że ekstrakt z grzyba enoki mógł blokować wzrost komórek raka wątroby (link ↗) . W innym badaniu probówkowym przetestowano działanie ośmiu ekstraktów grzybów leczniczych, w tym grzybów enoki, i stwierdzono, że wszystkie mogły zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek raka piersi i szyjki macicy (link ↗) . Co więcej, jedno starsze badanie probówkowe wykazało, że niektóre związki wyekstrahowane z grzybów enoki mogą hamować wzrost komórek raka żołądka nawet o 95% (link ↗) .  Należy jednak pamiętać, że badania te przeprowadzono w probówkach i wykorzystano silnie skoncentrowane ilości ekstraktu z grzyba enoki.

Dlatego należy przeprowadzić dalsze badania w celu ustalenia, w jaki sposób grzyby enoki mogą wpływać na rozwój raka u ludzi, gdy są spożywane w normalnych ilościach żywności.

Może wspierać serce

Badania (link ↗) pokazują, że grzyby enoki mogą poprawić prawidłową kondycje serca. Na przykład jedno badanie na zwierzętach wykazało, że chomiki, które spożywały ekstrakt lub proszek z grzybów enoki, miały niższy poziom trójglicerydów, całkowitego cholesterolu i LDL (złego) cholesterolu w porównaniu z grupą kontrolną. Inne badanie (link ↗) probówkowe wykazało, że zawartość przeciwutleniaczy w grzybach enoki może pomóc spowolnić postęp miażdżycy, czynnika ryzyka chorób serca, który charakteryzuje się gromadzeniem się blaszki tłuszczowej w tętnicach .

Dodatkowo, wiele wcześniejszych badań na zwierzętach wykazało, że ekstrakt z enoki  może obniżać ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i triglicerydów (link ↗) (link ↗) (link ↗) .

Mimo to potrzebne są dalsze badania na ludziach, aby ocenić, w jaki sposób grzyby enoki mogą wpływać na zdrowie serca, gdy są spożywane jako część zbilansowanej diety.

Może poprawić funkcjonowanie mózgu

Co ciekawe, niektóre obiecujące badania wykazały, że grzyby enoki mogą poprawiać funkcjonowanie mózgu i pamięć. W jednym badaniu na zwierzętach pewne związki wyekstrahowane z grzybów enoki chroniły przed zaburzeniami uczenia się i pamięci spowodowanymi przez określone leki związane z utratą pamięci (link ↗). Co więcej, to próbne leczenie ekstraktem z grzybów enoki zwiększyło poziom niektórych przeciwutleniaczy i neuroprzekaźników w mózgu (link ↗) . W innym badaniu na zwierzętach zaobserwowano podobne wyniki, donosząc, że połączenie ekstraktu z grzybów enoki z ginsenozydami — związkiem znajdującym się w żeń-szeniu — może poprawić funkcjonowanie mózgu u szczurów z chorobą Alzheimera (link ↗) . Dodatkowo, jedno starsze badanie probówkowe wykazało, że ekstrakt z grzyba enoki może pomóc w zapobieganiu rozkładowi acetylocholiny, neuroprzekaźnika, który reguluje uwagę, uczenie się i pamięć (link ↗).Należy przeprowadzić więcej badań, aby ustalić, czy grzyby enoki oferują podobne korzyści, gdy spożywasz je w swojej diecie.

Może wzmocnić odporność

Pełne przeciwutleniaczy i innych związków prozdrowotnych, grzyby enoki mogą mieć właściwości wzmacniające odporność. Według jednego badania na zwierzętach podawanie myszom związków wyekstrahowanych z grzybów enoki zwiększyło poziom niektórych komórek odpornościowych (link ↗) .

W innym badaniu na myszach z wirusową infekcją dróg oddechowych białka grzybów enoki zmniejszały zapalenie dróg oddechowych (link ↗) .Wiele innych badań na probówkach i na zwierzętach pokazuje, że ekstrakt z grzybów enoki może również zwiększać produkcję komórek odpornościowych, aby wspierać zdrowe funkcje odpornościowe  (link ↗) (link ↗) (link ↗) .Mimo to, pomimo tych obiecujących wyników, potrzeba więcej wysokiej jakości badań na ludziach. Jeśli chcesz, aby twój układ odpornościowy był zdrowszy i mocniejszy, grzyby enoki mogą zapewnić dodatkową ochronę przed infekcjami.

Zapobiega ryzyku anemii

Ogólnie rzecz biorąc, wszyscy wiemy, anemia jest chorobą niedoboru żelaza w naszym organizmie. Tak więc spożywanie pokarmów bogatych w żelazo, takich jak płomiennica zimowa, może zdecydowanie pomóc w poprawie poziomu żelaza w naszym ciele, co zmniejsza ryzyko anemii.

 

 Zapobiega Alergii

Różne badania dowiodły, że regularne spożywanie płomiennicy zimowej jest bardzo pomocne w zapobieganiu astmie, nieżytowi nosa, zapaleniu skóry, a także innym niekorzystnym reakcjom alergicznym. Włącz go więc do swojego standardowego schematu żywieniowego, aby pozostać solidnym i wolnym od alergii.