Maitake-Żagwica listkowata jest bardzo silnie działającym grzybem, zwłaszcza u pacjentów z syndromem metabolicznym tzn. u pacjentów z hiperlipidemią, cukrzycą II typu, podwyższonym ciśnieniem krwi itd. Chroni przed infekcjami i rakiem, wspomaga kości i płodność. Jest więc wszechstronny i może być stosowany profilaktycznie lub pomagać w problemach zdrowotnych.

Co to jest grzyb maitake?

„Maitake” oznacza po japońsku tańczący grzyb. Mówi się, że grzyb otrzymał swoją nazwę po tym, jak ludzie tańczyli ze szczęścia po znalezieniu go na wolności, takie są jego niesamowite właściwości lecznicze. Chociaż ten grzyb może być używany w przepisach ze względu na sam smak, jest uważany za grzyb leczniczy.Grzyb rośnie dziko w niektórych częściach Japonii, Chin i Ameryki Północnej. Rośnie u podnóża dębów, wiązów i klonów. Można ją uprawiać, a nawet uprawiać w domu, chociaż zazwyczaj nie będzie rósł tak dobrze, jak na wolności. Chociaż grzyb maitake jest używany w Japonii i Chinach od tysięcy lat, w Europie zyskał popularność dopiero w ciągu ostatnich dwudziestu lat. Ludzie chwalą tego grzyba za obietnice zdrowia, witalności i długowieczności.

 

Jakie korzyści zdrowotne wiążą się z grzybem maitake?

W porównaniu z innymi grzybami, maitake wykazał lepsze wyniki w zapobieganiu i leczeniu raka i innych schorzeń. Maitake ma również pozytywny wpływ na ogólną odporność. Naukowcy badają obecnie wyjątkowy sposób, w jaki grzyb wspiera ogólny stan zdrowia i zwalcza choroby.

 

Co mówią badania

Badania laboratoryjne sugerują, że maitake może być skuteczny w leczeniu niektórych chorób. Potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić jego wpływ na ludzi, ale obecne odkrycia są obiecujące.

 

 WZMACNIA FUNKCJĘ ODPORNOŚCIOWĄ

Silny układ odpornościowy jest niezbędny dla ogólnego stanu zdrowia — pomaga odeprzeć wszystko, od zwykłego przeziębienia po poważniejsze choroby. Wiele badań (link ↗) wykazało, że grzyb maitake stymuluje odpowiedź immunologiczną. W badaniu z 2014 r. (link ↗) naukowcy odkryli, że glukany pochodzące z maitake zachowują się „poprzez te same mechanizmy, co inne wysoce aktywne glukany, aby silnie stymulować reakcje obrony immunologicznej” i są jeszcze bardziej aktywne w połączeniu z glukanami z grzyba shiitake.

 

MA DZIAŁANIE PRZECIWNOWOTWOROWE

Badania (link ↗) wykazały, że frakcja D maitake wzmacnia działanie przeciwnowotworowe i zmniejsza supresję układu odpornościowego u myszy i „może zapewnić potencjalne korzyści kliniczne dla pacjentów z rakiem”. Co więcej, badanie na ludziach w 2013 r (link ↗). wykazało, że doustne podawanie frakcji d maitake pobudziło funkcje odpornościowe i zapewniło efekty w walce z nowotworami u pacjentów z rakiem. Może również zwiększyć liczbę komórek walczących z nowotworem. Sugeruje to, że przyjmowany doustnie może być również skuteczne w leczeniu raka u ludzi.

 

MOŻE ZABIĆ KOMÓRKI RAKOWE

Istnieją pewne obiecujące odkrycia dotyczące maitake i jego roli w walce z rakiem.Od dawna jest zatwierdzony w Japonii i Chinach jako dodatek do standardowego leczenia pacjentów z rakiem. (link ↗) Uważa się, że Maitake aktywuje niektóre komórki, które atakują raka, w tym makrofagi, komórki T i komórki NK. Jedno z badań z 2013 r.(link ↗)  wykazało, że frakcja D maitake hamuje wzrost komórek raka piersi , podczas gdy inne badania wskazują, że połączenie frakcji D maitake z witaminą C może być możliwą alternatywą w leczeniu raka.(link ↗)

 

MOŻE POMÓC ZRÓWNOWAŻYĆ POZIOM CUKRU WE KRWI

Utrzymywanie równowagi poziomu glukozy jest ważne dla każdego, aby utrzymać dobry stan zdrowia, ale jest szczególnie ważne dla diabetyków. Badania prowadzone już w 1994 roku(link ↗)  pokazują przeciwcukrzycowe działanie ekstraktu maitake. W badaniu z 2001 r. (link ↗) stwierdzono, że owocnik maitake może poprawić poziom glukozy we krwi, podczas gdy dwa badania opublikowane w 2015 r. wykazały, że maitake złagodził objawy odpowiednio u szczurów z cukrzycą typu 2 i poprawił insulinooporność. (link ↗)  (link ↗)

 

OBNIŻA POZIOM CHOLESTEROLU

Utrzymywanie poziomu cholesterolu w ryzach jest koniecznością dla zdrowia serca, a grzyb maitake może być jednym ze sposobów, aby pomóc Ci utrzymać się na dobrej drodze. W czterotygodniowym teście (link ↗) przeprowadzonym na myszach stwierdzono, że liofilizowany ekstrakt Maitake obniża poziom cholesterolu. Jest to obiecujące dla przyszłych badań klinicznych na ludziach, ponieważ wysoki poziom cholesterolu jest powiązany z chorobą wieńcową serca.

 

OBNIŻA CIŚNIENIE KRWI

Niekontrolowane nadciśnienie może prowadzić do udaru, uszkadzając i osłabiając naczynia krwionośne mózgu i tętnice, a dodanie maitake do diety może pomóc ustabilizować ciśnienie krwi. (link ↗)

W badaniu na zwierzętach z 2010 roku opublikowanym w International Journal of Medical Sciences (link ↗) wykazano, że maitake obniża ciśnienie krwi, a także zwiększa wrażliwość na insulinę i zmniejsza aspekty stanu zapalnego. Podobnie wcześniejsze badanie (link ↗)wykazało, że Maitake był w stanie poprawić nadciśnienie u szczurów w okresie ośmiu tygodni.

 

MOŻE POPRAWIĆ PCOS I PŁODNOŚĆ

Zespół policystycznych jajników (PCOS) występuje, gdy jajniki nadprodukują hormony męskie, co powoduje powstawanie małych torbieli jajników. Ten stan zdrowia dotyka około 5 milionów kobiet i jest jedną z głównych przyczyn niepłodności. Chociaż potrzebne są dalsze badania, istnieją pewne obiecujące odkrycia, że ​​maitake może wywoływać owulację u pacjentek z PCOS i może być przydatny jako terapia wspomagająca u kobiet, u których nie powiodło się leczenie cytrynianem klomifenu. (link ↗).

 

Może pomóc organizmowi w walce ze stresem

Grzyby maitake są adaptogenne, oznacza to, że mogą one pomóc organizmowi lepiej radzić sobie ze stresem. Badania nad adaptogenami są ograniczone, a ich skuteczność na zdrowie człowieka jest niejasna. Nie ma zbyt wielu badań na temat wpływu adaptogenów na zdrowie człowieka.

ZAGROŻENIA I SKUTKI UBOCZNE

Chociaż reakcja alergiczna i rozstrój żołądka są rzadkie, jest to możliwe. Najczęściej grzyb maitake jest dobrze tolerowany. Jeśli masz cukrzycę, przed spożyciem skonsultuj się z lekarzem. Maitake może mieć wpływ na poziom cukru we krwi. Może również obniżyć ciśnienie krwi, więc w przypadku niedociśnienia należy przedyskutować z lekarzem opcje. Nie powinieneś spożywać grzyba maitake w ciągu dwóch tygodni od operacji lub jeśli masz zaburzenia krwawienia.Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub cierpisz na chorobę autoimmunologiczną, przed użyciem skonsultuj się z lekarzem.

 

Najważniejsze!

Maitake wykazuje ogromny potencjał leczniczy. Nie ma gwarancji, ale możliwości są obiecujące. Pamiętaj, aby porozmawiać z lekarzem, jeśli chcesz dodać to do swojej diety lub przyjąć jako suplement. Może omówić potencjalne zagrożenia i korzyści, a także doradzić, która opcja jest dla Ciebie najlepsza.

 

BIBLIOGRAFIA:

Adachi, K., Nanba, H., Otsuka, M. i Kuroda, H. Aktywność obniżająca ciśnienie krwi obecna w owocniku Grifola frondosa (maitake). I. Chem.Pharm.Bull.(Tokio) 1988;36(3):1000-1006. –

Adachi, Y., Ohno, N. i Yadomae, T. Aktywacja mysich komórek Kupffera przez podanie żelu (1–>3)-beta-D-glukan z Grifola frondosa. Biol Pharm Bull 1998;21(3):278-283. –

Adachi, Y., Okazaki, M., Ohno, N. i Yadomae, T. Wzmocnienie produkcji cytokin przez makrofagi stymulowane (1–>3)-beta-D-glukanem, grifolanem (GRN), wyizolowanym z Grifola frondosa. Biol Pharm Bull 1994;17(12):1554-1560. –

Bae, JT, Sim, GS, Lee, DH, Lee, BC, Pyo, HB, Choe, TB i Yun, JW Produkcja egzopolisacharydu z hodowli grzybni Grifola frondosa i jego hamujący wpływ na ekspresję metaloproteinazy macierzy-1 w UV- napromieniowane ludzkie fibroblasty skóry. FEMS Microbiol. Lett 10-15-2005;251(2):347-354. –

Chang, R. Właściwości funkcjonalne grzybów jadalnych. Nutr Rev 1996;54(11 Pt 2):S91-S93. –

Cui, FJ, Li, Y., Xu, YY, Liu, ZQ, Huang, DM, Zhang, ZC i Tao, WY Indukcja apoptozy w komórkach SGC-7901 przez polisacharyd-peptyd GFPS1b z hodowanej grzybni Grifola frondosa GF9801 . Toxicol In Vitro 2007;21(3):417-427. Lwia Grzywa.

Deng, G., Lin, H., Seidman, A., Fornier, M., D’Andrea, G., Wesa, K., Yeung, S., Cunningham-Rundles, S., Vickers, AJ i Cassileth , B. Badanie I/II fazy ekstraktu polisacharydowego z Grifola frondosa (grzyb Maitake) u chorych na raka piersi: efekty immunologiczne. J.Cancer Res.Clin.Oncol. 2009;135(9):1215-1221. –

Fukushima, M., Ohashi, T., Fujiwara, Y., Sonoyama, K. i Nakano, M. Obniżające poziom cholesterolu działanie błonnika maitake (Grifola frondosa), włókna shiitake (Lentinus edodes) i enokitake (Flammulina velutipes) błonnik u szczurów. Exp Biol Med (Maywood.) 2001;226(8):758-765. –

Fullerton, SA, Samadi, AA, Tortorelis, DG, Choudhury, MS, Mallouh, C., Tazaki, H. i Konno, S. Indukcja apoptozy w ludzkich komórkach raka prostaty za pomocą beta-glukanu (polisacharyd z grzybów Maitake). Mol Urol 2000;4(1):7-13. –

Gu, CQ, Li, JW, Chao, F., Jin, M., Wang, XW i Shen, Izolacja ZQ, identyfikacja i funkcja nowego białka anty-HSV-1 z Grifola frondosa. Res przeciwwirusowe 2007;75(3):250-257. –

Gu, CQ, Li, J. i Chao, FH Hamowanie wirusa zapalenia wątroby typu B przez frakcję D z Grifola frondosa: efekt synergiczny połączenia z interferonem alfa w HepG2 2.2.15. Przeciwwirusowe Res 2006;72(2):162-165. –

Hong, L., Xun, M. i Wutong, W. Przeciwcukrzycowe działanie alfa-glukanu z owocnika maitake (Grifola frondosa) na myszy KK-Ay. J Pharm Pharmacol 2007;59(4):575-582. –

Horio, H. i Ohtsuru, M. Maitake (Grifola frondosa) poprawiają tolerancję glukozy u eksperymentalnych szczurów z cukrzycą. J Nutr Sci Vitaminol. (Tokio) 2001;47(1):57-63. –

Inoue, A., Kodama, N. i Nanba, H. Wpływ frakcji D maitake (grifolafronda) na kontrolę proporcji węzłów chłonnych T Th-1/Th-2. Biol Pharm Bull 2002;25(4):536-540. –

Ishibashi, K., Miura, NN, Adachi, Y., Ohno, N. i Yadomae, T. Związek między rozpuszczalnością grifolanu, grzybowego 1,3-beta-D-glukanu, a wytwarzaniem czynnika martwicy nowotworu przez makrofagi in vitro. Biosci Biotechnol Biochem 2001;65(9):1993-2000. –

Kidd, PM Zastosowanie glukanów grzybowych i proteoglikanów w leczeniu raka. Altern.Med Rev. 2000;5(1):4-27. –

Kodama, N., Komuta, K. i Nanba, H. Czy frakcja maitake MD może pomóc pacjentom z rakiem? Altern.Med Rev 2002;7(3):236-239. –

Kurashige, S., Akuzawa, Y. i Endo, F. Wpływ podawania Lentinus edodes, Grifola frondosa i Pleurotus ostreatus na wybuch raka oraz aktywność makrofagów i limfocytów u myszy leczonych substancją rakotwórczą, N-butylo-N-butanolonitrozoaminą . Immunofarmakol. Immunotoksykol. 1997;19(2):175-183. –

Li, X., Rong, J., Wu, M. i Zeng, X. [Przeciwnowotworowe działanie polisacharydu z Grifola frondosa i jego wpływ na funkcję immunologiczną]. Zhong.Yao Cai. 2003;26(1):31-32. –

Lin, JT i Liu, WH Aldehyd orsellinowy z zanurzonej kultury grzyba jadalnego Grifola frondosa wykazuje selektywne działanie cytotoksyczne wobec komórek Hep 3B poprzez apoptozę. J Agric Food Chem 10-4-2006;54(20):7564-7569. –

Manohar, V., Talpur, NA, Echard, BW, Lieberman, S. i Preuss, HG Wpływ rozpuszczalnego w wodzie ekstraktu z grzyba maitake na stężenie glukozy / insuliny w krążeniu u myszy KK. Cukrzyca Obes.Metab 2002;4(1):43-48. –

Matsui, K., Kodama, N. i Nanba, H. Wpływ frakcji D maitake (Grifola frondosa) na angiogenezę raka. Rak Lett 10-30-2001;172(2):193-198. –

Ekstrakty Mayell, M. Maitake i ich potencjał terapeutyczny. Altern Med Rev 2001;6(1):48-60. –

Miura, NN, Ohno, N., Aketagawa, J., Tamura, H., Tanaka, S. i Yadomae, T. Klirens (1–>3)-beta-D-glukanu z krwi w MRL lpr/lpr myszy. FEMS Immunol Med Microbiol 1996;13(1):51-57. –

Nanba, H. Maitake D-frakcja: Leczenie i zapobieganie potencjałom raka. List Townsend dla lekarzy i pacjentów 1996;151/152:84-85.

Ohno, N., Egawa, Y., Hashimoto, T., Adachi, Y. i Yadomae, T. Wpływ beta-glukanów na syntezę tlenku azotu przez makrofagi otrzewnowe u myszy. Biol Pharm Bull 1996;19(4):608-612. –

Okazaki, M., Adachi, Y., Ohno, N. i Yadomae, T. Zależność struktura-aktywność (1–>3)-beta-D-glukanów w indukcji produkcji cytokin przez makrofagi, in vitro. Biol Pharm Bull 1995;18(10): 1320-1327. –

Preuss, HG, Echard, B., Bagchi, D., Perricone, NV i Zhuang, C. Zwiększona aktywność hipoglikemiczna insuliny u szczurów spożywających specyficzną glikoproteinę wyekstrahowaną z grzyba maitake. Mol.Cell Biochem 2007;306(1-2):105-113. –

Sanzen, I., Imanishi, N., Takamatsu, N., Konosu, S., Mantani, N., Terasawa, K., Tazawa, K., Odaira, Y., Watanabe, M., Takeyama, M., i Ochiai, H. Aktywność przeciwnowotworowa za pośrednictwem tlenku azotu indukowana przez ekstrakt z Grifola frondosa (grzyb Maitake) w linii komórkowej makrofagów, RAW264.7. J Exp Clin Cancer Res 2001;20(4):591-597. –

Sliva, D. Komórkowe i fizjologiczne skutki Ganodermy lucidum (Reishi). Mini.Rev.Med Chem. 2004;4(8):873-879. –

Spelman K., Burns J., Nichols D., Winters N., Ottersberg S. i Tenborg M. Modulacja ekspresji cytokin przez tradycyjne leki: przegląd immunomodulatorów ziołowych. Altern.Med.Rev. 2006;11(2):128-150. –

I. Suzuki, K. Hashimoto, S. Oikawa, K. Sato, M. Osawa i T. Yadomae. Działanie przeciwnowotworowe i immunomodulujące beta-glukanu otrzymanego z hodowanych w płynie Grifola frondosa. Chem Pharm Bull (Tokio) 1989;37(2):410-413. –

Suzuki, I., Itani, T., Ohno, N., Oikawa, S., Sato, K., Miyazaki, T. i Yadomae, T. Aktywność przeciwnowotworowa frakcji polisacharydów ekstrahowanej z hodowanych owocników Grifola frondosa. J Farmakobiodyn. 1984;7(7):492-500. –

Talpur, NA, Echard, BW, Fan, AY, Jaffari, O., Bagchi, D. i Preuss, HG Przeciwnadciśnieniowe i metaboliczne działanie całego proszku grzybowego Maitake i jego frakcji w dwóch szczepach szczurów. Mol.Cell Biochem. 2002;237(1-2):129-136. –

Tanaka, H., Tsunematsu, K., Nakamura, N., Suzuki, K., Tanaka, N., Takeya, I., Saikai, T. i Abe, S. Skuteczne leczenie nadwrażliwego zapalenia płuc wywołanego przez Grifola frondosa ( Maitake) przy użyciu bardzo drobnego aerozolu HFA-BDP. Stażysta Med. 2004;43(8):737-740. –

Wu, MJ, Cheng, TL, Cheng, SY, Lian, TW, Wang, L. i Chiou, SY Właściwości immunomodulujące Grifola frondosa w hodowli zanurzonej. J Agric.Food Chem 4-19-2006;54(8):2906-2914. –

Yang, BK, Gu, YA, Jeong, YT, Jeong, H. i Song, CH Charakterystyka chemiczna i immunomodulująca aktywność egzobiopolimerów wytwarzanych przez Grifola frondosa podczas procesu fermentacji wgłębnej. Int J Biol Makromol. 8-1-2007;41(3):227-233. –

Yang, D., Li, S., Wang, H., Li, X., Liu, S., Han, W., Hao, J. i Zhang, H. [Zapobieganie nawrotom raka pęcherza pooperacyjnego: a badania kliniczne]. Zhonghua Wai Ke.Za Zhi. 1999;37(8):464-465. –

Adachi K, Nanba H, Kuroda H. Wzmocnienie aktywności przeciwnowotworowej pośredniczonej przez gospodarza u myszy przez beta-glukan uzyskany z Grifola frondosa (maitake). Chem Pharm Bull (Tokio) 1987;35:262-70. –

Ekstrakt Aoki H, Hanayama M, Mori K, Sato R. Grifola frondosa (Maitake) aktywuje PPARd i poprawia nietolerancję glukozy u otyłych myszy wywołanych dietą wysokotłuszczową. Biosci Biotechnol Biochem. 2018;82(9):1550-1559. –

Borchers AT, Stern JS, Hackman RM i in. Grzyby, nowotwory i odporność. Proc Soc Exp Biol Med 1999;221:281-293. –

Chen JT, Tominaga K, Sato Y i in. Wyciąg z grzyba Maitake (Grifola frondosa) wywołuje owulację u pacjentów z zespołem policystycznych jajników: możliwa monoterapia i terapia skojarzona po niepowodzeniu z cytrynianem klomifenu pierwszego rzutu. J Altern Complement Med 2010;16:1295-9. –

Han C, Cui B. Badania farmakologiczne i farmakokinetyczne z agaricoglicerydami, wyekstrahowanymi z Grifola frondosa, w zwierzęcych modelach bólu i zapalenia. Zapalenie 2012;35(4):1269-75. –

Hanselin MR, Vande Griend JP, Linnebur SA. Podwyższenie INR z ekstraktem z maitake w połączeniu z warfaryną. Ann Pharmacother 2010;44:223-4. –

Kabir Y, Kimura S. Grzyby dietetyczne obniżają ciśnienie krwi u szczurów z nadciśnieniem spontanicznym (SHR). J Nutr Sci Vitaminol (Tokio) 1989;35:91-4. –

Kabir Y, Yamaguchi M, Kimura S. Wpływ grzybów shiitake (Lentinus edodes) i Maitake (Grifola frondosa) na ciśnienie krwi i lipidy osocza szczurów z samoistnym nadciśnieniem. J Nutr Sci Vitaminol (Tokio) 1987;33:341-6. –

Konno S, Tortorelis DG, Fullerton SA, et al. Możliwy hipoglikemiczny efekt grzyba Maitake na pacjentów z cukrzycą typu 2. Diabet Med 2001;18:1010. –

Kubo K, Aoki H, Nanba H. Aktywność przeciwcukrzycowa obecna w ciele owocowym Grifola frondosa (Maitake). I. Biol Pharm Bull 1994;17:1106-10. –

Kubo K, Nanba H. Wpływ grzybów Maitake na lipidy wątroby i surowicy. Alt Ther Health Med 1996; 2:62-6. –

Nanba H, Kubo K. Wpływ frakcji D Maitake na profilaktykę raka. Ann NY Acad Sci 1997;833:204-7. –

Nanba H. Aktywność frakcji D maitake w hamowaniu kancerogenezy i przerzutów. Ann NY Acad Sci 1995;768:243-5. –

Pan YY, Zeng F, Guo WL i in. Wpływ ekstraktu z Grifola frondosa 95% etanolu na metabolizm lipidów i skład mikroflory jelitowej u szczurów karmionych dietą wysokotłuszczową. Funkcja żywności. 2018;9(12):6268-6278. –

Wesa KM, Cunningham-Rundles S, Klimek VM i in. Ekstrakt z grzybów Maitake w zespołach mielodysplastycznych (MDS): badanie II fazy. Cancer Immunol Immunother 2015;64(2):237-47. –